Luottamusmiehen tervehdys

Syksy on saapunut taas jälleen kerran. Syksy on tullut nyt tavallista haikeampana myös tänne Timontaloon, jossa olen saanut itse työskennellä jo tovin. ESS kirjoitus SU 15.10.17 " Kosteusvaurio voi sulkea Nastolan Timontalon" , kyseinen lehtiartikkeli oli kirjoitettu muodossa "voi sulkea", mutta me työntekijöinä tiedämme, että Timontalo suljetaan kiireällä aikataululla jo ennen joulua 2017.

   Työmarkkinapuolella, kotihoito on edelleen kriisissä. Super ammattiliiton puheenjohtaja Silja Paavolakin oli Lahen Hollollassa tapaamassa Superin jäsenistön luottamusmiehiä ja PHHYKY johtajia. Kysymyksiä ja palautetta tuli luottamusmiehiltä johdolle ja Silja Paavolakin totesi erääseen kysymykseen, että "miksi ette sitten maksa sitä suoraan rahana työntekijöille? "kun oli kyse yötyöaikahyvityksistä,. jotka eivät jakaudu monestakaan syystä tasaisesti työpaikoilla. Säästöihin usein vedotaan, mutta kun säästöt eivät saisi heikentää KVTES:iin sovittuja asioita ja heikentää hoitajien asemaa palkkamarkkinoilla entisestään. Ilman kunnon palkkaa tätä työtä ei tee edes kutsumuksesta kukaan hoitaja ja silloin vasta liemessä ikääntyvä yhteiskuntamme olisikin.

     Syksyllä lehdet muuttavat ensin väriä ja sitten putoilevat maahan ja maatuvat. Onko näin käymässä koko SOTE kentälle pitkällä aikajuoksulla? Toivottavasti ei, mutta kaaos uhkaa jos ei nyt tehdä tarvittavia toimia ajoissa. Väestörakenne Suomessa vanhenee ja laitoshoito katoaa ja hoitopaikkoihin jonottava vanhusväestö on entistä huonokuntoisempaa ja apua tarvitsevampaa, tai ainakin näin hoitajat asian kentällä arjessa kokevat.

     Hallituksen palveluseteli ja koko SOTE- soppa on liemi jonka keitoksen maistuvuudesta ei taida kukaan oikein osata vielä sanoa lopullista sanaa, mutta liian monta sopankeittäjää joilla on ns. oma lehmä ojassa on mukana tuossa keitoksessa ja lopputulosta voi vain arvailla.

     Toivoa kuitenkin on, toivoa siitä, että töitä tulee ammattilaisille hoitotyössä piisaamaan, ja hoitajista on jo nyt huutava pula. Sijaisiakaan ei saada tarpeeksi monilla hoitopaikoilla. Toivorikasta syksyä. Muutos on myös mahdollisuus!

LM Samuel Dillström Super 409 AM.OS.